چگونگی ثبت تاسیس شرکت از سوی اشخاص حقوقی

 برخی از افراد به دنبال تأسیس «شرکت تجاری با معیارایجاد شخصیت حقوقی» هستند اما از چند وچون ثبت تاسیس شرکت خود و یا ایجاد تغییرات درآن اطلاعات کافی  ندارند.آن چه درپی می‌آید فرآیند ثبت تاسیس این شرکت‌ها در گفت‌وگو با معاون اموراسناد و سردفتران سازمان ثبت اسناد و املاک کشوراست .

دکتر«محمدمهدی انجم‏شعاع» دراین باره به«حمایت» می‎گوید: ‌ثبت شرکت‌ها، تابع قوانین و مقررات خاص خودش است . قانون تجارت بخشی از این مقررات است اما آنچه مهم است اینکه شیوه اجرای این قوانین از روش سنتی به الکترونیکی تبدیل شود.

وی ادامه می‎دهد: حدود یک سال است که امکان ثبت الکترونیک ثبت اشخاص حقوقی اعم از موسسه‎ها و شرکت‌های غیرتجاری و همچنین ثبت تغییرات آنها در سازمان ثبت فراهم شده و‌اکنون در وضعی است که هم ثبت تاسیس اشخاص حقوقی و هم ثبت تغییرات آنها با استفاده از سامانه‌ الکترونیکی شناسه ملی اشخاص حقوقی کشور Www.ilenc.ir که به این امر اختصاص یافته است انجام می گیرد.

  روش ورود برای ثبت شخص حقوقی

وی در توضیح شیوه اجرایی ثبت تاسیس شرکت تجاری به‎عنوان معیارایجاد شخصیت حقوقی می‎گوید:‌ متقاضیان باید وارد سامانه ‌شوند و اطلاعات مورد نیاز را وارد کنند. به دنبال ثبت الکترونیک اطلاعات، کارشناسان اداره کل ثبت شرکت‌ها این اطلاعات را بررسی کرده و آنها را با قانون تطبیق می‌دهند. اگر نقصی در مدارک متقاضی وجود داشته باشد، به صورت الکترونیکی به متقاضی اطلاع‎رسانی می‌شودواوموظف است اطلاعات یا مدارک ناقص را تکمیل کند. انجم‌شعاع می‌افزاید: زمانی که مدارک تکمیل و ثبت شخصیت حقوقی امکان‌پذیر شد ومدارک و مستندات مربوطه از طریق پست به دست کارشناس ثبت رسید، از متقاضی دعوت می‌شود تا برای امضای ثبت آگهی در دفتری که به این منظور اختصاص پیدا کرده است به سازمان ثبت اسناد و املاک مراجعه کند. در این مرحله مدارکی که دیگر وجود آنها نیاز نباشد به متقاضی مسترد شده و باقی‌مانده مدارک در پرونده وی در اداره کل ثبت شرکت‌ها ثبت می‌شود. وی با بیان اینکه اطلاعات مطرح شده برای افرادی است که پیش از این هیچ‌گونه سابقه ثبت نداشته‌اند، به شرایط افراد دارای سابقه حقوقی هم اشاره و تصریح می‌کند: در مورد چنین اشخاصی هم وضع متفاوت خواهد بود زیرا داده‏آمایی اشخاص حقوقی قبلا انجام شده است و اطلاعات آنها در سامانه اداره کل ثبت وجود دارد. در چنین حالتی متقاضی وارد سامانه می‌‌شود و فقط اطلاعات مربوط به تغییرات را در سامانه وارد خواهد کرد. از این مرحله به بعد نیز کارشناسان مانند ثبت تاسیس وضع تغییرات را از نظر انطباق آنها با مدارک و وضع موجود بررسی و باقی مراحل ذکر شده را طی می‎کنند.

  شرایط متفاوت بین شرکت‌های تجاری و غیرتجاری

انجم‌شعاع در پاسخ به این پرسش که آیا شرایط مذکور برای شرکت‌های تجاری و غیرتجاری یکسان است یا خیر؟ هم اظهار می‌کند:‌ به طورکلی تقسیم‎بندی بر اساس اشخاص حقوقی به شرکت‌های تجاری و موسس‎های غیرتجاری است که هر کدام از این دو، عناوین متفاوتی دارد و ممکن است اشخاص حقوقی با عناوین و اسامی مختلف و مقررات متفاوتی ثبت شوند. معاون امور اسناد و سردفتران سازمان ثبت اسناد واملاک کشور می افزاید: در بحث شرکت‌ها شرکت سهامی عام یا شرکت سهامی خاص وجود دارد. شرکت‌های مختلط، نسبی وتعاونی آن هم از موارد رایج دیگر در ثبت شرکت‌هاست. وی اضافه می‌کند: موسسه‎های غیرتجاری هم می‌توانند با عناوین موسسه، کانون، جامعه و امثال آن وبا اسامی مختلف درخواست ثبت کنند که تمام این عناوین، بر اساس مقررات باید حسب مورد بررسی شوند. به گفته وی، فرآیند کلی ثبت درباره اشخاص حقوقی یکسان اما مقررات برای ثبت متفاوت است و درباره هر یک از شرکت‌ها و موسسات مقررات مشخصی وجود دارد که جداگانه مورد بررسی قرار می‌گیرد.

  فراگیر شدن ثبت الکترونیک دراستانها  

انجم‌شعاع در ادامه سخنانش، آسان‎شدن انجام امور ثبتی پس از اجرای ثبت الکترونیکی را یادآور می‎شودو می‌افزاید: شیوه الکترونیکی ثبت اشخاص حقوقی در مدت قابل توجهی فقط در استان تهران اجرا و در سایر استان‌ها به شیوه ثبت سنتی صورت می گرفت اما از اواسط نیمه دوم سال 92 به تدریج این سامانه در سایر استان‌ها نیزفعال شد که تا پایان سال 92 مراکز تمام استان‌ها قابلیت استفاده از ثبت الکترونیکی را پیدا کردند . اکنون اشخاصی که متقاضی ثبت اشخاص حقوقی باشند می‌توانند در تمام استان‌ها از طریق سامانه الکترونیکی اقدام کنند. وی با ابراز امیدواری برای فراهم شدن مقدمات راه‎اندازی این سامانه برای تمام شهرستان‌ها هم تصریح می‎کند: امیدواریم در سال جاری تعداد  شهرستان‌های داوطلب و باقی‌مانده برای تاسیس و ثبت شخصیت حقوقی، از این فناوری بهره‌مند شوند.  


URL : https://www.vekalatonline.ir/articles/55371/چگونگی-ثبت-تاسیس-شرکت-از-سوی-اشخاص-حقوقی/