عدالت ترمیمی جایگزین مناسبی برای مجازات های حبس

دبیر گروه رسانه سازمان حقوقدانان کشور گفت باید راهکارهای عملی و بسترهای لازم برای ایجاد عدالت ترمیمی در دستگاه قضایی ایجاد شود

دبیر گروه رسانه سازمان حقوقدانان کشور گفت :باید راهکارهای عملی و بسترهای لازم برای ایجاد عدالت ترمیمی در دستگاه قضایی ایجاد شود.

 دکتر رضا پرتوی زاده افزود: نگرش جدید جرم شناسان در کشورهای پیشرفته بر این امر است که نظام حبس محوری و زندان جایش را به عدالت ترمیمی بدهد زیرا عدالت ترمیمی توافقی است بین طرفین در همه موارد و این نوع عدالت نتیجه بهتری دارد.

وی ادامه داد: این نوع عدالت را که اروپایی‌ها مطرح می‌کنند 1400 سال پیش قرآن کریم در بحث قصاص مطرح کرده است و خداوند باری‌تعالی یادآور شده است که در این مبحث طرفین با یکدیگر توافق کنند تا زیانهای پیش رو ترمیم شود. زیرا مجازاتی از قبیل قصاص، زندان یا از این قبیل هزینه بر است و زیانهای مادی و معنوی فراوانی دارد.

دبیر گروه رسانه سازمان حقوقدانان کشور تأسیس معاونت فرهنگی و ضرورت ایجاد شوق آوری در محیط قضایی را بسیار تأثیرگذار ذکر کرد و گفت: در دستگاه قضایی به اقتضای نوع کار و خدماتی که ارائه می‌دهد نیازمند ایجاد فضایی نشاط آور در آن هستیم بطوری که نشاط قرآنی و فرهنگی می‌تواند بسیاری از خستگی‌ها و فرسودگی‌ها را از بین ببرد.

این استاد دانشگاه ادامه داد: ارتقاء حقوق شهروندی، آموزش هنرمندانه حقوق عمومی به مردم و آشنایی آنان با مسائل مبتلابه قضایی ونیز ارتباط مؤثر و قوی مدیریت‌های کلان قضایی با رسانه ملی سبب می‌شود فاصله زیادی با نظام مطلوب نداشته باشیم.

وی در ادامه برخورد با دانه درشت‌های جرایم اقتصادی، ارتقا جایگاه وکالت و مشاوره حقوقی در مراجع قضایی، انتخاب قضات حلیم و فاضل را از عوامل مهم پیشگیری از وقوع جرم ذکر کرد و گفت: پیشگیری مبحثی کم هزینه و زود بازده است بنابراین عقل سلیم آن را بر درمان ترجیح می‌دهد ضمن اینکه اراده ملی باید برای رسیدن به این مهم وجود داشته باشد.

پرتوی زاده تبیین استراتژی واحد مبنی بر اصلاح نگرش مسئولان، نهادها، احزاب‌ و گروهها مبنی بر اینکه همه در برابر قانون یکی هستند را مهمترین استراتژی دانست که دامنه استقلال قضات را افزایش می‌دهد.

این استاد دانشگاه در پایان درخصوص دستگاه‌های نظارتی درون سازمانی گفت: دستگاه نظارتی کارآمد که در انتخاب افراد پاکدامن و حذف و عزل افراد خاطی اقدام می‌کند نه تنها به سلامت سیستم کمک کرده بلکه بعد نظارتی آن سبب ایجاد انگیزه و شوق در افراد می شود و افراد می‌دانند که بین خوب و بد تفاوت هست و این بسیار ارزشمند است.

منبع : خبرگزاری مهر