براساس آمارهابخشی از پروندههای قضایی درمحاکم مربوط به خشونت و نزاع است با وجود کاهش 6 1 درصدی آمار مراجعهکنندگان نزاع به پزشکی قانونی بازهم 607 هزار و 349 مراجعه در سال گذشته به پزشکی قانونیهای سراسر کشور مربوط به نزاع و درگیری بوده است
براساس آمارهابخشی از پروندههای قضایی درمحاکم مربوط به خشونت و نزاع است. با وجود کاهش 6/1 درصدی آمار مراجعهکنندگان نزاع به پزشکی قانونی بازهم 607 هزار و 349 مراجعه در سال گذشته به پزشکی قانونیهای سراسر کشور مربوط به نزاع و درگیری بوده است. بر اساس گزارش سازمان پزشکی قانونی کشور، در سال گذشته به ترتیب استانهای تهران با 106 هزار و 950، خراسان رضوی با 55 هزار و 761 و اصفهان با 43 هزار و 867 بیشترین و استانهای خراسان جنوبی با سه هزار و 171، ایلام با 4هزار و 258 و سمنان با 4 هزار و 737 مورد کمترین آمار مراجعان نزاع به مراکز پزشکی قانونی را داشتهاند.
عقلی که در بازوها جمع می شود
یک رفتارشناسی با اشاره به انواع خشونتها به «حمایت» گفت: خشونت برخوردهای لفظی، فیزیکی و در نهایت ابزاری هستند. در خشونت ابزاری از سلاح سرد استفاده میشود که به ضرب، جرح و گاهی هم قتل منجر میشود.البته این معضل در همه جای کشور وجود ندارد. «حسین باهر» با اشاره به اینکه ژنتیک هم در خشونتها تاثیر دارد، افزود: گاهی مشکلات اقتصادی خشونت را درافراد تشدید می کند. وی ادامه داد: ماهواره ازابزارهایی است که خشونت و برهنگی فرهنگی را درجامعه توسعه می دهد. وی به افزایش مصرف مواد محرک و روانگردان در بین جوانان نیز اشاره کرد و گفت: استفاده از مواد روانگردان، مخدرصنعتی جدید و قرصهای مهلکی که جوانان را از عقل خارج میکند، نیز دراین امردخیل است. وی افزود: شیوع پدیدهای به نام «بدنسازی» در بین برخی جوانان هم معضل دیگری است؛ به عبارتی با دارو بدنسازی کردن یعنی مقداری از مغز جوان را برداشتن و به بازوها اضافه کردن. برخی از جوانان در جامعه به دنبال آن هستند که خودی نشان دهد و اگر کسی به او نگاه کند ناخودآگاه نزاع و دعوا را شروع خواهد کرد.این جامعه شناس ادامه داد:. فقر اقتصادی، فرهنگی، اخلاقی و مذهبی هم به این معضل دامن میزند. باهر درمورد تاثیر آموزشهای قانونی در پیشگیری از نزاع نیز تصریح کرد: اطلاع مردم از حق و حقوق قانونی خود و آموزش قانون، بخشی از پیشگیری است.اما بخش قابل توجهی به فرهنگپذیری افراد و عوامل محیطی بستگی دارد.وی ادامه داد: گاهی از خلافکاران دررسانه ها با عناوین مختلف همانند سلطان هروئین استفاده میشود. این عنوان ها در بین طوایف خلافکار اعتبارمحسوب میشود. نباید به افراد القابی با اعتبار منفی داد زیرا کسانی با بزهکاری، چاقوکشی و خلاف مشهور میشوند.
بیکاری؛ سرمنشا گرفتاریها
سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس به «حمایت» گفت: نزاع در حدود 20 تا 25 درصد پروندههای کیفری را به خود اختصاص داده است. ولی در جواب اینکه چرا نزاع در جامعه صورت میگیرد؟ به نظرم باید گفت که متاسفانه در جامعه ما قبح عمل ریخته شده است. وقتی قبح عملی ریخته شود ارتکاب آن خلاف برای افراد ساده و راحت خواهد بود. محمدعلی اسفنانی افزود: متاسفانه صدا و سیما و سینما به عنوان نهادهای فرهنگی نقش بسزایی در این ترویج این موضوع ایفا میکنند. خوب دقت کنید. متاسفانه کمتر فیلم و سریالی را میبینید که در آن دعوا و نزاع، زد و خورد منجر به جرح و خونآلودشدن وجود نداشته باشد. به گفته وی، متاسفانه صدا و سیما، آموزش و پرورش و دانشگاه که متولی آموزش و گوشزد کردن حقوق افراد هستند، این وظیفه را به طور کامل فراموش کردهاند و یا در حد بسیار محدودی به آن پرداختهاند. کدام رشته دانشگاهی را سراغ دارید که درس حقوق را برای دانشجویان گذاشتهاند تا با مباحث مبنایی آن آشنا شوند؟ کدام برنامه تلویزیونی را سراغ دارید که به طور عام و مستمر حقوق اولیه مردم را به آنان یادآوری کرده است؟ اکثرا برنامههای محدود، کوتاه و خشک را به مباحث حقوقی اختصاص دادهاند در حالی که میتوان در قالب برنامههای تلویزیونی، سریالها و حتی طنز این مباحث را منتقل کرد. این نماینده مجلس یکی از مواردی را که در روحیه جوانان به ویژه پسرها ـ که پرخاشگری نماد بارز بلوغشان به حساب میآید ـ اثرگذار است طبیعت و فیزیک بدنی آنان دانست و افزود: در این سنین جوانان پرخاشگرهستند به همین دلیل مدیران، مربیان و خانواده باید روی آنها احاطه داشته باشند تا با رفتارهای پرخطر آشنا نشوند. وی تصریح کرد: مشکل بعدی بیکاری است. کسی که بیکار شود طبیعی است که افکار نامتعارف در ذهنش ورود پیدا میکند. بیکاری منشا بسیاری از گرفتاریهاست و فرد را به برخی جرایم مانند اعتیاد، سرقت و... سوق میدهد. وقتی کسی به این وادی وارد شود خیلی کم میتوان روی آن اثر فرهنگی و تربیتی داشت. بخشی از این مشکلات هم متوجه دولتهاست که نتوانستند فضایی را ایجاد کنند تا جوان احساس امنیت روانی و شغلی داشته باشد. اگر جوانی در موعد مقرر بتواند تحصیل، ازدواج و امرار معاش کند به ندرت برخورد نامعقولی خواهد داشت.اسفنانی به جوانان و افرادی که در محیطهای در معرض آسیب زندگی میکنند، اشاره و تاکید کرد: این افراد از حریم تربیتی و پیشگیرانه گذشتهاند، به همین علت باید کنترل شوند. به طورمعمول با برخورد صرف نتیجه مطلوب حاصل نمیشود. این افراد که هم آسیبدیده هستند و هم آسیبزننده، باید شناسایی شوند تا زیرچتر حمایتی قرار گیرند و آسیب نبینند. این افراد باید مورد توجه قرار گیرند تا آسیب هم نزنند زیرا روال و وضعیتی متفاوت دارند.
منبع : روزنامه حمایت
دیدگاه خودتان را ارسال کنید