برخی از مفاد لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان بنیاد خانواده را تهدید می کند

یک وکیل دادگستری گفت ازدواج سرپرست با فرزند‌خوانده اساساً فلسفه کیان خانواده را به خطر انداخته و با این امر در تعارض است

 یک وکیل دادگستری گفت: ازدواج سرپرست با فرزند‌خوانده اساساً فلسفه کیان خانواده را به خطر انداخته و با این امر در تعارض است.

هوشنگ پوربابایی، وکیل دادگستری در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، در خصوص لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان که براساس تبصره ماده 27 این لایحه، موضوع ازدواج سرپرست با فرزندخوانده‌اش ممکن شده است، اظهار داشت: این لایحه نه تنها از کودک حمایت نمی‌کند بلکه از نظر شرایط جسمی و روحی کودک را در معرض آسیب جدی قرار می‌دهد.

وی ادامه داد: در دو ماده این لایحه که از سوی قانونگذار مطرح شده است، امکانی برای سوءاستفاده سرپرست خانواده صورت می‌گیرد. در حقیقت سرپرست با نیت سوء و سوءاستفاده کودکی را به سرپرستی گرفته و بعدها با او ازدواج می‌کند.

این وکیل دادگستری با بیان اینکه این موضوع ازدواج سرپرست با فرزندخوانده‌اش ممکن شود اساساً فلسفه کیان خانواده را به خطر انداخته و با این امر در تعارض است، افزود: از این حیث که اساساً شرایط تدوین قانون حمایت از کودکان و نوجوانان به این معنا که خانواده‌ها فرزندی را برعهده بگیرند خوب است ولی این موضوع که بعدها سرپرست با فرزندخوانده‌اش ازدواج کند امری است که نیاز به بررسی مجدد دارد. در واقع برای خانواده‌هایی که فاقد فرزند هستند برای حفظ کیان خانواده نیاز بوده ولی در خصوص ازدواج با فرزند خانواده امر غیر منطقی است.

 نباید از کودکان به عنوان ابزار سوء استفاده بهره برد

پوربابایی با اشاره به اینکه نباید از کودکان به عنوان ابزار سوءاستفاده بهره برد، عنوان کرد: کودکان بی‌سرپرست نیاز به حفاظت و نگهداری دارند بنابراین نمی‌توانیم این لایحه را حذف کنیم و کودکان بی‌سرپرست، سرپرستی نداشته باشد. در واقع این کودکان بی‌دفاع بوده و باید از آنها حمایت کنیم نه اینکه ظاهرا حمایت کرده و بعدها به عنوان ابزار سوءاستفاده قرار گیرد.

وی با بیان اینکه سرپرست باید حافظ منافع کودک بوده و با برعهده گرفتن سرپرستی کودک کیان خانواده را استحکام بخشد، سرپرستی که بعدها از این امر سوءاستفاده کند و فلسفه کیان خانواده را تغییر دهد با موضوع ازدواج سرپرست با فرزندخوانده‌اش ممکن خواهد شد. در واقع دختری که به سرپرستی خانواده‌ای در می‌آید آن خانواده را جایگزین مادر و پدر و خانواده خود می‌‌داند که نباید از این موضوع سوءاستفاده کرد.

این وکیل دادگستری با اشاره به اینکه پدر خانواده با در نظر گرفتن این امر که می تواند با فرزندخوانده‌اش ازدواج کند با نیت سوء از این موقعیت سوءاستفاده کرده و کودک هیچگاه طعم حضانت پدر را نچشد، اظهار داشت: در واقع ممکن است کودک در خانواده‌ای که کودک دیگری نیز در آن وجود دارد آمده و آنها به دلیل این امر که ممکن است با پدرشان ازدواج کنند او را ترک کنند و نپذیرند که این خود آسیب دیگری بوده و خانواده از یکدیگر پاشیده می‌شود.

پوربابایی افزود: همیشه با وجود این امر به این معنا که  ازدواج سرپرست با فرزندخوانده‌اش ممکن شده است، سرپرست و فرزند دچار بیم و امید بوده و با ترس زندگی می‌کنند. در واقع باید گفت بی‌تردید موادی که در این قانون گنجانده شده تنها به دلیل این امر بوده که منافع مالی کودک تامین شود.

 حقوقدانان از کودکان بی‌سرپرست حمایت کنند

وی با بیان اینکه نیاز به حمایت حقوقدانان برای نقض این لایحه داریم، ادامه داد: بنده کاملا به این موضوع معترض هستم و باید بگویم همه باید به تبصره ماده 27 این لایحه معترض باشند. چرا که کودکان بی‌سرپرست از دو نظر بی‌سرپرست هستند. از یک لحاظ به دلیل طفولیتش و از لحاظ دیگر به خاطر اینکه سرپرست و سرپناهی ندارد.

پوربابایی با بیان اینکه از نظر شرعی و ملی نیز این موضوع دچار مشکل است، گفت: تمام حقوقدانان باید از کودکان دفاع کرده و مانع تصویب یا اجرای این طرح شوند چرا که در جامعه مشکلات فراوانی را به دنبال خواهد داشت و این کودکان بی‌دفاع هستند.

وی در خصوص اینکه دختران مجرد بالای 30 سال نیز طبق این لایحه می‌توانند فرزند به سرپرستی بگیرند، اظهار داشت: این امر بد نیست و باعث می شود کودکان صاحب سرپرست شوند. در واقع قانونگذار انگیزه و هدفش از تدوین این قانون تامین نیازهای مالی کودکان بوده که دولت نیز حمایت کرده است ولی باید بگوییم ممکن است مشکلاتی را به دنبال داشته باشد و تنها نباید مشکل مالی کودکان تنها به گردن سرپرست افتاده بلکه باید دولت نیز حمایت کند تا حمایت‌شونده دچار مشکل نشود.

منبع : تسنیم